Body shaming

Via social media kwam ik een mooi artikel tegen van womenshealth. Het ging voornamelijk over bodyshaming en via hashtag in shape my shape roepen ze andere mensen op hun verhaal te doen. Een mooi manier of je verhaal te doen en respect te krijgen voor het geen wat je doet. Want waar zijn de normen en waarden gebleven tegenwoordig?

Mijn verhaal is te lang om via social media te posten dus dan maar op deze manier. Hopelijk leest womenshealth hem ook en kunnen ze er wat mee om andere vrouwen te inspireren/motiveren. Want tsja…. dat is wat ik graag doe. Maar schijnbaar komt dat niet zo over.

 

Heel mijn leven lang doe ik al sporten, van op hoog niveau zwemmen tot aan krachtsport, hardlopen of kickboksen. Ik hou ervan om bezig te zijn en mijn energie in iets kwijt te kunnen. Via het zwemmen leerde ik met voeding om te gaan om mijn lichaam van de juiste voedingsstoffen te voorzien om zo goed mogelijk te kunnen presteren.

De laatste jaren doe ik veel aan krachttraining. I wanted a six pack. En om die te krijgen is voeding enorm belangrijk. Gevolg?! Veel onbegrip. Mensen snappen het niet. Ze zagen mij voor een anorexia patiënt aan terwijl ik toch gauw tussen de 2500 a 3000 caloriën per dag naar binnen werkte. De voeding was alleen verdeeld door de dag en het was healthy food.

  Die opmerkingen zijn enorm pijnlijk. Vooral omdat ik vroeger wel met een eetstoornis te kampen had. Maar nu alles op de rit is vinden ze me te dun terwijl ik zwaarder weeg dan voor mijn zwangerschap. Ik ben breder dan een jaar geleden. Maar mensen zien dat niet. Ik pas nog steeds in jeansmaatje klein en of het dan jaloezie is of afgunst ze zeggen maar dat ik meer moet eten. Misschien ben ik dan niet meer zo vaak ziek. Ik moet misschien minder sporten want het is of een obsessie of ik val er teveel door af en voor mijn reuma is dat niet goed.

Nu ben ik in training voor de halve marathon. En natuurlijk stromen de opmerkingen weer binnen of het wel goed gaat en ik niet aan een stoornis lijd. Ik eet nu meer dan normaal en ben nog aftastend naar de aantal caloriën om alles uit mijn trainingen te halen. Maar dit betekend in plaats van 3000 caloriën dat het juist meer word. Ik heb die brandstof gewoon nodig.

Mijn voordeel is: I love healthy food! And I love to workout. Het is mijn uitlaatklep. En die abs? Die heb ik ook alleen maat na een heftige ab workout . De rest van de dag gewoon strak. Ik eet huis wel een keer pizza of een all you can eat sushi. Maar als ik een slagroomtaart afwijs is het niet omdat ik aan het afvallen ben. Nee, ik lust gewoon geen slagroom. Ik kan ook niet tegen lactose waardoor ik daar ook rekening mee moet houden. Of ik heb gewoonweg er geen zin in! Ja mensen, ook dat kan.

 

Wat ik eigenlijk gewoon wil zeggen is: laat iedereen in hun waarde. Laat mensen dingen doen die ze leuk vinden en stop met mekaar naar beneden halen. Het kan iemand net als ik bijvoorbeeld best pijn doen.

 

#inshapemyshape

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *