De misleiding van ovensnacks

 

Laatst zaten mijn vriend en ik aan de ovensnacks. Van die speciale snacks die bestemd zijn voor in de oven. Ik vond ze ten eerste al een stuk duurder dan de normale. Maar toen had ik nog een gedachte dat het misschien wel iets gezonder zou zijn dan gefrituurde snacks. Toch vroegen wij onszelf af of ze wel zo gezond waren. Want: alsnog is dat laagje van de kroket krokant geworden. En dat zonder al die frietvet. Zouden ze dan toch veel meer dingen eraan toevoegen voor die net zo krokante laag en lekkere gefrituurde smaak? Zouden ze dan toch niet zo gezond zijn? Welkom in de wereld van misleiding! 

Door mijn opleiding ben ik ook meer verpakkingen gaan lezen. Kijken wat er nu echt in zit, als iets gezond is ook daadwetkelijk gezond is. Zo heb ik nu dus ook de oven snacks en gefrituurde snacks vergeleken. En hoewel ik het wel een beetje had verwacht schrok ik er nog wel van. Wat een verschil! En hoeveel mensen wel geen oven varianten kopen omdat ze geloven dat het gezonder is. Nu zijn snacks natuurlijk niet gezond, maar dat je denkt dat de oven varianten toch beter zijn dan de gefrituurde, Tsja zet dat maar voortaan uit je hoofd.

Het vervelende aan deze producten zijn dat ze niet zo gezond lijken dan dat ze zijn. Hierdoor denk je dat je ze meer of vaker kan eten , alleen qua gezondheid zal je hier weinig mee opschieten. De snacks zijn anders samen gesteld zodat ze toch krokant worden net als je iets frituurd. Zo bevat 100 gram friet uit de oven dan ook 45,8 g koolhydraten en 100 gram friet uit de frituur bevat 38,2 g koolhydraten.

Dit verteld de caloriechecker van het voedingscentrum ons. Dus check en vergelijk de verpakkingen. Het geld niet voor alle snacks overigens. Een kaassoufflé uit de frituur bevat 300calorieën en uit de oven 200. Dus lees die verpakkingen!

Maar voor de friet en kroketlovers onder ons: stop ze lekker in de frituur. Scheelt toch iets met de slechte vetten en koolhydraten. Enige nadeel van het frituren zijn die vieze luchtjes.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *