Fibro en weer

 

De meeste mensen met Fibromyalgie merken een enorm verschil bij verschillende weersomstandigheden. Ik denk dat iedereen met een reumatische aandoening zich hierin wel herkent. Weer speelt een enorme rol of je wel of bijna geen last hebt van je klachten. Al zeggen onderzoekers dat het weer nauwelijks invloed hebben op de pijn/klachten, toch hoor je er veel mensen er wel over.

Weersveranderingen bleken maar bij 10% van de mensen effect te hebben op de vermoeidheid. Bij 20% zagen ze kleine verschillende reacties op klachten door het weer. De een reageert bij een lage luchtdruk en een ander bij een hoge luchtdruk. Er schijnt meer bewijs te zijn dat het weer geen invloed heeft op de klachten maar het heeft toch wel effect op de klachten. Snappen jullie het nog? Het Amerikaanse wetenschappelijk tijdschrift: Arthritis Care & Research publiceerde onlangs nog een onderzoek waaruit bleek dat het weer dus geen invloed heeft. Hoe hebben ze dit gemeten? Ze hebben het verband tussen de klachten en het weer een keer niet onderzocht. Nee, ze hebben de patiënten 28 dagen lang een logboek bij laten houden. Hierin moesten ze aangeven hoe erg de vermoeidheid of klachten waren die dag. Later gingen ze via het KNMI achterhalen hoe het weer die dag was. En wat blijkt? Dat het weer geen invloed heeft op de klachten. En toch blijven mensen vaak zeggen dat ze bij bepaald soort weer er meer last van hebben.

Ik doe het namelijk zelf ook. Bij koud en vochtig weer heb ik er ook meer last van. En nu is het warm weer en leef ik weer helemaal op. Ik merk wel dat ik meer vocht vasthoud dan vroeger en de airco is ook niet alles op mijn spieren. Ook heb ik meer last van mezelf warm houden. Als het overdag 30 graden is en ’s avonds 28graden dan heb ik het al ijskoud. Maar de pijn in mijn spieren is wel een stuk dragelijker. Juist, dragelijker dus niet 100% verdwenen!

Maar hoe kan het dan dat bij 70-90% van de reuma-patiënten de weersomstandigheden wel degelijk een rol spelen?  Bij koud en vochtig weer merk ik dat ik meer pijn heb en meer stijfheid in mijn spieren. Warmte lijkt de pijn weer te verzachten. Warmte zorgt voor een betere doorbloeding dus het is dus mogelijk dat bij warmer weer de pijn en stijfheid wat minder word.

Maar je kan er ook last van hebben bij vochtig weer. Maar wat hier de oorzaak van is is niet helemaal bekend. Ze denken dat het te maken heeft dat je botten en spieren een verschillende dichtheid hebben. Tijdens schommelingen in temperatuur en vochtigheid kan de pijn dan dus verergeren doordat de gewrichten en spieren niet allebei evenveel uitrekken of samentrekken.

Ook bij daling van de luchtdruk (wanneer er onweer in de lucht zit) kan je meer klachten hebben. Ik heb  gelukkig hier geen last van. Maar je kan er ook last van hebben als de luchtdruk stijgt. Komt doordat de snelle daling ervoor zorgt dat vliezen en vloeistoffen in je gewrichten uitzetten. Het (ontstoken) weefsel komt dan onder druk te staan en dan neemt de pijn weer toe. Zo kunnen mensen met reuma dus last hebben als er vele onweersbuien zijn maar ook als je in het vliegtuig zit kan je er meer last van hebben.

Dus er zijn wel wat verklaringen over het weer en de klachten maar echte wetenschappelijke verklaringen zijn er nog niet. Iedere Fibromyalgie patiënt ervaart het ook anders. Zo sta ik in bloei als het zomer is terwijl een ander met deze hitte vergaat van de pijn.  Ik heb dat juist weer in de herfst en winter. De pijn neemt dan in vlagen sterk toe en ook ben ik meer vermoeid. Ook je humeur lijd eronder. Mensen met Fibro zijn lichamelijk best gevoelig dus het zou ook kunnen zijn dat je daardoor wat sneller pijn ervaart. Als je depressief bent ben je lichamelijk ook gevoeliger en ervaar je ook sneller klachten bij bijvoorbeeld kou. Ben ik toch nog een gevoelsmens ;). Het blijft dus gissen waarom mensen meer klachten ervaren bij verschillende weersomstandigheden.

Wat zijn jouw ervaringen? Wanneer heb jij meer klachten?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *