Sporten en ziek zijn

Koortsig, hoesten, keelpijn, snotterig…. Jup ik heb het weer eens te pakken. Ik ben het gewend dat mijn weerstand bagger is, hoe gezond ik ook eet of leef. Zodra er iets of wat heerst heb ik het ook binnen no time. Nu was ik zo heerlijk weer back on track met sporten. Nu 2dagen niet gegaan omdat ik me niet goed voelde en i.v.m. werk. Maar kan ik vandaag wel gaan sporten ondanks dat ik me niet goed voel? Ik zocht het uit.

Als je een lichte verkoudheid ondet de leden hebt kan lichte inspanning geen kwaad. Meestal gaan je neusholtes dan juist open staan en ben je even van die verstopte neus af. Vaak word een verkoudheid en griep als 1 en hetzelfde gezien terwijl ze dat echt niet zo zijn. Een verkoudheid krijg je door besmetting met een van de vele verkoudheidsvirussen. Dit zorgt voor een ontsteking van de slijmvliezen in je neus, bijholten en keel. Hierdoor krijg je keelpijn, een verstopte neus en te veel snot en last van niezen en hoesten. Maar je hebt verder geen temperatuursverhoging. Griep krijg je van een gevaarlijker virus en geeft ernstigere ziekteverschijnselen. Meestal krijg je plotseling koorts.  Je voelt je flink ziek, krijgt koude rillingen, keelpijn, hoofdpijn en spierpijn in je hele lichaam.

Bij griep word dus afgeraden om te sporten. Je lichaam heeft al zijn energie nodig om weer te herstellen om weer beter te worden. Ook zullen je sportprestaties er niet beter op worden. Het is dus een fabeltje dat je met bewegen de koorts eruit zweet, trainen met koorts is zelfs gevaarlijk. Het kan een infectie van de hartspier veroorzaken. Het is dus verstandig om het aantal dagen dat je koorts hebt gehad het dubbele aantal dagen aan rust te nemen. 2dagen koorts word dus nog 4dagen erna niet sporten.

Om zeker van te zijn of je nu wel of niet kan sporten kan je de neck check uitvoeren. Heb je alleen symptomen boven de nek zoals: snotterig, hoofdpijn en oorpijn dan mag je gewoon sporten. Heb je ook symptomen onder de nek zoals: hoesten, kortademig en spierpijn dan even niet sporten. Maar ook bij symptomen boven de nek geld: LUISTER GOED NAAR JE LICHAAM! Je kan beter extra rust nemen dan dat jij jezelf overtraint en blessures eraan overhoud.

1 reactie op Sporten en ziek zijn

  1. Wat een handige tip die nek check! Die kende ik nog niet.
    Ik baal ook altijd zo als ik mijzelf niet lekker voel en niet ga sporten terwijl ik goed op weg was.
    Maar ja belangrijk is om goed naar je lichaam te luisteren.

    Hopelijk ben je snel opgeknapt, beterschap!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *